مس یک ماده معدنی کمیاب و ضروری برای بقا و زنده ماندن است. مس در همه بافت های بدن یافت میشود و در ساختن گلبول های قرمزخون و حفظ و نگهداری سلول های عصب و سیستم ایمنی نقش دارد. خواص مس برای بدن، میتواند به تشکیل کلاژن و جذب یون کمک میکند و در تولید انرژی نقش دارد. مس بیشتر در کبد، مغز، قلب و کلیه ها و عضله اسکلتی یافت میشود. مصرف کم و زیاد مس میتواند بر کارکرد مغز تاثیر بگذارد. کمبود مس با بیماری های آلزایمر، ویلسون و منکز ارتباط دارد.کمبود مس بندرت اتفاق میافتد اما میتواند منجر به بیماری قلبی-عروقی و دیگر مشکلات شود. در این مقاله به بررسی خواص مس برای بدن میپردازیم.
خواص مس برای بدن
مس برای طیف زیادی از کارکردهای اعضای بدن ضروری است
کمبود مس بندرت اتفاق میافتد بجز در شرایط خاص مثل بیماری منکز (Menkes)
مصرف مکمل های مس معمولا ضرورتی ندارد و ممکن است منجر به بهم ریختن تعادل شود.
بهم ریختن تعادل مس با بیماری آلزایمر ارتباط دارد.
به افراد توصیه میشود که قبل از مصرف مکمل مس باید با پزشک مشورت کنند.
مزیت های مس برای سلامتی
مس یک ماده مفید و ارزشمند است که در موادغذایی یافت میشود. مس یک ماده مغذی ضروری برای بدن است. مس به همراه آهن به بدن کمک میکند تا گلبول های قرمزخون را بسازند و به سالم نگهداشتن استخوان ها، عروق خون، اعصاب و سیستم ایمنی و همچنین به جذب آهن کمک میکند. کافی بودن مس در رژیم غذایی میتواند به پیشگیری از بیماری های قلب و عروق و استئوپورز (پوکی استخوان) کمک کند.
مس برای سلامت قلب و عروق
پایین بودن سطح مس با بالارفتن کلسترول و فشارخون ارتباط دارد. یک گروه از محققان نشان دادند که مصرف مکمل های مس ممکن است برای برخی بیماران دچار نارسایی قلبی مطلوب باشد. مطالعات حیوانی، پایین بودن سطح مس را به CVD ارتباط دادند اما هنوز مشخص نیست که آیا کمبود مس میتواند همین اثر را بر انسان ها داشته باشد.
فرستادن سیگنال به عصب
مس همانند یک ترمز یا سوییچ است که سلول عصب را کنترل میکند. اگر مقادیر زیادی مس وارد یک سلول شود، این ماده مغذی میتواند فرستادن سیگنال به عصب را کاهش دهد. وقتی سطح مس در این سلول افت میکند، فرایند ارسال سیگنال از سرگرفته میشود.
کارکرد سیستم ایمنی
مصرف بسیار کم مس میتواند منجر به نوتروپنیا (Neutropenia) شود. این بیماری نوعی کمبود گلبول های سفید خون یا نوتروفیل است که با عفونت مبارزه میکنند. یک فرد با سطح پایینی از نوتروفیل، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری عفونی است.
استئوپورز (پوکی استخوان)
کمبود شدید مس با پایین آمدن تراکم موادمعدنی در استخوان و افزایش خطر استئوپورز (پوکی استخوان) ارتباط دارد. تحقیقات بیشتری نیاز است تا نحوه تاثیر کمبود مس بر سلامت استخوان و اینکه چگونه مکمل مس میتواند به پیشگیری و مدیریت استئوپورز کمک کند، مورد مطالعه قرار گیرد.
تولید کلاژن
مس نقش مهمی در حفظ و نگهداری کلاژن و الاستین دارد. دانشمندان چنین فرض کردند که مس ممکن است از خواص آنتی اکسیدانی برخوردار باشد و این ماده مغذی همراه با دیگر آنتی اکسیدان ها میتواند به پیشگیری از پیری پوست کمک کند. اگر سطح مس در بدن کافی نباشد، بدن نمیتواند بافت همبند آسیب دیده یا کلاژن که داربست استخوان را میسازد، جایگزین کند. این مسئله میتواند منجر به طیفی از مشکلات از جمله از کارافتادن مفصل شود زیرا بافت های بدن بتدریج سست شده و تحلیل میروند.
آرتروز
مطالعات حیوانی نشان دادند که مس میتواند به پیشگیری یا به تاخیر انداختن آرتروز کمک کند و از همین رو مردم دستبندهای مسی را به دور دست میبندند. با این حال هیچ مطالعه انسانی این موضوع را تایید نکرده است.
عمل آنتی اکسیدانی
مس میتواند از کارکرد آنتی اکسیدانی برخوردار باشد و به کاهش تولید رادیکال های آزاد کمک کند. رادیکال های آزاد میتوانند به سلول ها و DNA آسیب بزنند که این منجر به سرطان و دیگر بیماری ها میشود.